Több mint 30 000 hektár a természetkímélő gazdálkodás szolgálatában a Dél-Tiszántúlon

2013 szeptember 21-én „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE+ pályázat keretében Kardoskúton került megrendezésre egy szakmai tájékoztató és terepi bemutató azoknak a gazdálkodóknak, akik jelenleg is részt vesznek, illetve tervezik, hogy bekapcsolódnak a Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) programjába. „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE+ pályázat keretében Kardoskúton került megrendezésre egy szakmai tájékoztató és terepi bemutató azoknak a gazdálkodóknak, akik jelenleg is részt vesznek, illetve tervezik, hogy bekapcsolódnak a Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) programjába.

Az önkéntesen igénybe vehető MTÉT program lehetőséget teremtett arra, hogy a gazdálkodók jelentős többletkifizetésben részesüljenek a vállalt természetkímélő gazdálkodási előírások betartásának fejében. A támogatási rendszer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2004 óta a legeltetett állatállomány ezekben a térségekben növekedett, a szántóterületek esetében pedig kedvezőbb vetésszerkezet alakult ki és ezeknek a folyamatoknak köszönhetően számos, a természetvédelem által kiemelten kezelt faj (pl.: kék vércse, túzok, parlagi sas) helyzete is kedvezőbben alakult.

A kék vércse védelmi program nemzetközi együttműködésének jegyében A rendezvényen Szlovákiából érkezett gazdálkodók is ismerkedtek a hazai agrár-környezetgazdálkodási programokkal, valamint a térség hagyományos rét- és legelőgazdálkodásával.

A gyepterületek kiterjedésének és a legelő állatállomány növelése a Dél-Tiszántúl adottságaihoz jobban alkalmazkodó mezőgazdasági szerkezet kialakítása és a természeti értékek megőrzése szempontjából egyaránt kulcsfontosságú – Szikes gyep Hódmezővásárhely határában (Fotó: Balogh Gábor)
 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén az európai uniós agrártámogatások bevezetését követően, az elmúlt közel tíz év során három térségben, a Dévaványai-síkon, a Békés-Csanádi háton és a Kis-Sárréten kerültek kijelölésre ún. Magas Természeti Értékű Területe. Ezek közös jellemzője, hogy elsősorban extenzív gazdálkodásra alkalmasak, egyben jelentős természeti értékekkel bírnak.

Szakmai tájékoztató Kardoskút, Békéssámson, Tótkomlós és Királyhegyes térségében élő gazdálkodóknak – Kardoskút, 2013. szeptember 21. (Fotó: Horváth Éva)

 

A pozitív visszajelzések alapján reméljük, hogy a jelenleg 33 944 hektárnyi támogatásban részesülő terület a következő öt éves ciklusban tovább növekszik. Szándékaink szerint a 2014. szeptemberétől induló, következő agrár-környezetgazdálkodási időszak MTÉT programjával kapcsolatos aktualitásokról folyamatosan tájékoztatjuk az érintett gazdálkodókat.

Az előadások után személyes tapasztalatcserére is lehetőség volt. (Fotó: Horváth Éva)

 

Az eseményen készült további képek megtekinthetőek a Gallériában >>