Rozšírenie

Hniezdny areál sa rozpína od centrálnej časti východnej Európy, po Bajkalské jazero v Ázii. Od Estónska na severe a severného pobrežia Čierneho mora na juhu, sokol červenonohý obýva otvorené, nížinné územia. Karpatská kotlina je považovaná za západnú hranicu jadrového územia hniezdneho rozšírenia. V posledných desaťročiach však druh začal hniezdiť aj v Taliansku a ďalšie príležitostné hniezdenia boli zaznamenané vo Francúzsku.

Druh migruje na veľké vzdialenosti, vzhľadom na najnovšie údaje sa zimoviská nachádzajú v južnej časti Afriky, od severných častí Južnej Afriky, Namíbie, Botswany, Zambie, Zimbabwe, po nížiny Angoly.