Vonulás

A kék vércse a fiókanevelési időszakot követően augusztustól októberig kóborol. Elsősorban a költőterületeken, de olykor inváziószerűen megjelenik Nyugat-, sőt Észak-Európában is. Az augusztus közepe és október eleje közötti időszakban napközben kis csapatokban táplálkozik, estére azonban akár több ezer példány is összegyűlik. Az éjszakázó helyek kialakulásáról még keveset tudunk, de egyes magányos fákon, fasorokban és erdőfoltokban kialakult pihenőhelyeire tradicionálisan évről-évre visszatér.

A kék vércsék szeptember-októberben hagyják el Európát és széles frontban repülve (a Közel-Kelettől a teljes Kelet-mediterrán régióig) vonulnak, az Afrika déli részein elterülő szavannákra, ahol a novembertől februárig terjedő időszakot töltik. Április közepén, május elején térnek vissza fészkelőhelyeikre.